Τσάι AKBAR

H εταιρία μας εισάγει από την ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ ,το φημισμένο τσάι ΑΚΒΑR για τις ανάγκες των πελατών μας σε επαγγελματικές συσκευασίες HORECA.



 

Προϊόντα που εισάγονται:

Food Service:  • ENGLISH BREAKFAST • CEYLON BLACK

Gourmet Teas:  • EARL GRAY • ENGLISH AFTERNOON

Herbal Infusions:  • GREEN TEA • GREEN TEA JASMINE • MINT • CAMOMILE

Fruit Teas:  • APPLE • LEMON • BLACKCURRANT • RASPBERRY • CHERRY • STRAWBERRY • PEACH • GRAPE • CARAMEL

 

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Όλα τα φακελάκια τσαγιού που εισάγονται είναι σε συσκευασία alufoil tea bags, 2 gr. και σε κουτίτων 100 τεμ.

ΞΥΛΙΝΕΣ ΣΚΑΛΙΕΡΕΣ ΤΣΑΓΙΟΥ AKBAR
Διατίθενται πλήρεις έξι, δώδεκα, και δεκαπέντε θέσεων.

 

Πληροφορίες για το Τσάι AKBAR

Οι ιστορίες της οικογένειας Akbar και του τσαγιού της Κεϋλάνης έμελλε να ξεκινήσουν την ίδια εποχή στη Σρι Λάνκα κατά τη δεκαετία του 1860. Ο James Taylor, ένας Σκωτσέζος, φύτεψε το πρώτο δενδρύλλιο τσαγιού στη Σρι Λάνκα (γνωστή τότε ως Κεϋλάνη) το 1867, ενώ το 1864 ο προπάππος των τωρινών αδερφών Akbar, ο Shaikh Hebtulabhoy, έφυγε από την χώρα του και εγκαταστάθηκε στη Σρι Λάνκα. Ο γιος του, ο Tyeabally Shaikh Hebtulabhoy, άνοιξε νέους δρόμους για την οικογένειά του στην βιομηχανία τσαγιού που άκμαζε στη Σρι Λάνκα, ιδρύοντας την εταιρεία M. S. Hebtulabhoy & Company Limited. Ο ιστορικός D.M. Forrest που ειδικεύεται στην ιστορία του τσαγιού, στο βιβλίο του «Εκατό Χρόνια Τσάι από την Κεϋλάνη», στη σελίδα 152 αναφέρει: Υπάρχει τεράστια διεύρυνση της βιομηχανίας της Μέσης Ανατολής σήμερα στις ξένες αγορές, από τότε που εταιρείες όπως η Hebtulabhoy & Co, οι οποίες λειτουργούσαν στο Κολόμπο για ολόκληρες γενιές, άρχισαν να εξάγουν τσάι σε χώρες του εξωτερικού, το 1907.

Με τον καιρό, οι εγγονοί του Tyeabally Shaikh Hebtulabhoy, οι Abbas, Abid και Inayet Akbarally, που ήταν επίσης εξαιρετικοί γνώστες της τέχνης του τσαγιού, παραιτήθηκαν από την εταιρεία Hebtulabhoys & Co. και ίδρυσαν την Akbar Brothers το 1969. Τους πήρε μόλις 3 χρόνια για να επιτύχουν σημαντική πρόοδο στις μεγάλες αγορές του τσαγιού στη Μέση Ανατολή, καθώς και σε άλλα μέρη του κόσμου.

Ο μεγαλύτερος εξαγωγέας του τσαγιού της Κεϋλάνης

Η εταιρεία Akbar Brothers Limited συστάθηκε το 1972. Την ίδια χρονιά, ο πατέρας των ιδρυτών της αποσύρθηκε από την Προεδρία της Hebtulabhoys & Co. και ένωσε τις δυνάμεις του με τους γιούς του, προσφέροντάς τους την 40χρονη εμπειρία του κατακτώντας μια θέση στα ανώτατα κλιμάκια της βιομηχανίας του τσαγιού. Εν τω μεταξύ, η άνθιση της εταιρείας συνέχισε την δυναμική της πορεία για να γίνει η μεγαλύτερη εξαγωγική εταιρεία τσαγιού. Για 14 συνεχή χρόνια από το 1992, η Akbar Brothers Limited θεωρείται ως η μεγαλύτερη εταιρεία εξαγωγής τσαγιού της Σρι Λάνκα. Το όνομα «Akbar» έγινε συνώνυμο της εξαιρετικής ποιότητας τσαγιού από την Σρι Λάνκα.

Η ιστορία του τσαγιού της Κεϋλάνης

«Δεν βλέπει κανείς συχνά ανθρώπους να έχουν το κουράγιο, όταν μια μεγάλη βιομηχανία τους έχει καταστραφεί, να ξαναφτιάχνουν μια άλλη και να την κάνουν το ίδιο σπουδαία όσο την προηγούμενη. Οι φυτείες τσαγιού της Κεϋλάνης είναι ένα πραγματικό μνημείο ψυχικού σθένους, όσο είναι και το λιοντάρι στο Βατερλό» - Conan Doyle. Μέχρι το 1880, η μέχρι τότε ακμάζουσα βιομηχανία καφέ στην Κεϋλάνη είχε καταστραφεί σε τέτοιο σημείο από μια μυκητίαση (τη σκωρίαση του καφέ)ώστε στην πραγματικότητα να σταματήσει να υπάρχει. Περίπου 250.000 εκτάρια φυτειών καφέ ξεριζώθηκαν και αντικαταστάθηκαν από φυτά τσαγιού (Camellia Thea). Έτσι, άρχισε η μεγάλη βιομηχανία τσαγιού στην Κεϋλάνη. Αυτή η ιστορία του τσαγιού ξεκίνησε με σπόρους και νεαρά δενδρύλλια της ποικιλίας Assam Jat, τα οποία μεταφέρθηκαν από τους Βοτανικούς Κήπους της Καλκούτα, όπου είχαν φυτευτεί πειραματικά στους Βοτανικούς Κήπους της Peradeniya, κοντά στο Kandy, το 1839. Εν τω μεταξύ, κάποιοι πρωτοπόροι καλλιεργητές καφέ είχαν καθαρίσει περίπου μισό εκτάριο γης και το είχαν φυτέψει με τσάι. Έχοντας όμως την προσοχή τους στραμμένη κυρίως στις κερδοφόρες φυτείες του καφέ, οι καλλιεργητές γενικά δεν είχαν χρόνο για το τσάι κι αυτές οι πειραματικές φυτείες ξεχάστηκαν για κάπου 30 χρόνια. Παρόλα αυτά, το τσάι αναπτύχθηκε – και επιπλέον, πρόσεξαν ότι μεγάλωνε πολύ στους λόφους της Κεϋλάνης.

Όμως, το 1867, στο κτήμα Loolecondera, καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά τσάι για εμπορικούς σκοπούς, από έναν Σκωτσέζο που ονομαζόταν James Taylor, όταν η βιομηχανία του καφέ χτυπήθηκε από μια καταστροφική μυκητίαση. Η πρώτη καταγεγραμμένη αποστολή τσαγιού έγινε 5 χρόνια αργότερα, το 1872, με την εξαγωγή 46 κιλών, που κόστιζαν 58 ρουπίες. Το πρώτο πλοίο που μετέφερε τσάι από την Κεϋλάνη στην Αγγλία ήταν το ατμόπλοιο ‘Duke Argyll’ το 1877.

Οικονομικά κατεστραμμένοι από την ασθένεια του καφέ στις αρχές της δεκαετίας του 1880, οι καλλιεργητές καφέ αφοσιώθηκαν στο τσάι, το οποίο από τότε γρήγορα εκτινάχθηκε στα ύψη. Έμπειροι παραγωγοί και καλλιεργητές τσαγιού από την Κίνα και την Ινδία πήγαν στην Κεϋλάνη για να βοηθήσουν τους εκεί παραγωγούς. Για να καλύψουν την υπερβολικά μεγάλη ζήτηση για τεϊόδεντρα, εισήγαγαν σπόρους από το Assam και, σε μικρότερο βαθμό, από την Κίνα, οι οποίοι καλλιεργήθηκαν σε φυτώρια σε αρκετές κατάλληλες περιοχές. Το τσάι της Κεϋλάνης καλλιεργείται σε περιοχές που έχουν υψόμετρο από τη στάθμη της θάλασσας ως και 2100 μέτρα. Το κλίμα της Κεϋλάνης (τωρινής Σρι Λάνκα) ποικίλει πολύ από μέρος σε μέρος, επηρεάζοντας έτσι κατά πολύ τη γεύση και την ποιότητα του τσαγιού.

Το τέλειο φλιτζάνι τσάι

Σε τσαγιέρα: Βάλτε ένα φακελάκι τσαγιού για κάθε άτομο. Προσθέστε φρέσκο νερό που βράζει. Αφήστε τα φακελάκια βυθισμένα στο καυτό νερό για τουλάχιστον 3 λεπτά πριν σερβίρετε το τσάι.

Σε φλιτζάνι: Βάλτε ένα φακελάκι τσαγιού σε ένα φλιτζάνι. Προσθέστε φρέσκο, βραστό νερό. Αφήστε το φακελάκι βυθισμένο στο καυτό νερό για 2-3 λεπτά. Προσθέστε, αν θέλετε, ζάχαρη, γάλα ή λεμόνι.

Για παγωμένο τσάι: Ετοιμάστε διπλή δόση από ζεστό τσάι και σερβίρετε σε ποτήρια γεμάτα πάγο (λιώνοντας ο πάγος μειώνεται η ένταση του τσαγιού). Σερβίρετέ το με ζάχαρη, λεμόνι ή μέντα.

NEWSLETTER

  1. Όνομα & Επώνυμο(*)
  2. Email(*)


ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τηλ. Κέντρο: 2810 380960

Φαξ: 2810 380961

Τηλ. Κατ/τος: 2810 220440

Email: info@dandalis.gr

Διεύθυνση: ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου, Οδός Ι&Β, 71500, Ηράκλειο Κρήτης